06.03.2023

Hear, Hear! Holland PESK!

Hear, hear! Nieuws vanaf de Holland

 • PESK Magazine
 • Holland Kalender
 • Holland, 100 jaar Terschellinger Sleepboot Historie
 • Toppers uit de Holland winkel: bouwmodellen, petten, mutsen en sjaals
 • 100 jaar passagiersdiensten Rederij Doeksen (jubileumboek en tentoonstelling)

 

PESK Magazine

Oef wat heeft het lang geduurd, hè? Nu is het er dan: het PESK Magazine. Groter en dikker dan ooit. Vol verhalen van de nieuwe kapitein, de oude en nieuwe voorzitter, van vrijwilligers, donateurs, sponsor/meeslepers en adviseurs, over MIWB-studenten en van oud-WBS’ers en meer liefhebbers van de Holland. Boordevol prachtig beeldmateriaal, ook van de laatste onderhouds- en reparatiewerkzaamheden op de werf.

Deze week op de deurmat, in de brievenbus en aan boord.

 

Holland Kalender 2023-2024

De Holland Kalender 2023-2024 (april-april) staat deze editie in het teken van ‘100 jaar passagiersdiensten Rederij Doeksen’. Gelardeerd met bijzondere beelden van de Holland als passagiersschip op het traject Terschelling-Harlingen (v.v.). Beelden die herinneringen oproepen aan eilandvakanties uit lang vervlogen en iets dichterbij tijden. Een combinatie van zwart/wit en kleur fotomateriaal. Plus de hoogwaterstanden Waddenzee|Harlingen. De kalender is verkrijgbaar aan boord tijdens de komende Donateurdagen (13, 15 en 16 april). Zeker zijn van een exemplaar? Reserveren kan via info@zeesleepbootholland.nl

 • Prijs: € 21,00 per kalender, exclusief verzendkosten.
 • Te bestellen via: info@zeesleepbootholland.nl

 

Een eeuw zeesleepboot Holland - 100 jaar Terschellinger Sleepboot Historie

Misschien wel de meest gefotografeerde boot van ons land. Dat begon al in 1950 toen Cor Swart sr. en Cees van der Meulen stormweer trotseerden om vanaf de reddingboot Brandaris foto’s te maken van de Holland. Die foto’s komen we nog steeds tegen in boeken en advertenties uit die tijd. Rederij Doeksen wist goed hoe ze de Holland moest aanprijzen.

Na haar drie voorgangers is de huidige zeesleepboot Holland IV ook nu nog een regelmatige en imposante verschijning op Terschelling. De ‘Grand Old Lady’ zoals het schip liefkozend wordt genoemd is inmiddels de 70 jaar gepasseerd.

Ruim 100 jaar hebben sleepboten met de naam Holland vanaf Terschelling zee gekozen, veelal om assistentie te verlenen aan in moeilijkheden geraakte schepen. Over elke Holland dan ook eigen verhalen.

De schepen hebben bergingen verricht langs de gehele Noordzeekust en de Holland IV is zelfs met casco’s en booreilanden de oceaan overgestoken.

De zeesleepboten van Doeksen hebben Terschellinger geschiedenis geschreven. Niet alleen het romantische Hollands Glorie-gedoe, maar bovenal de harde werkelijkheid. Gevechten om de buit, no cure no pay, het redden van mensen, bestrijden van branden en hartverscheurende verhalen van reders, kapiteins en bemanningen.

Bestaande en nieuwe geschiedenis is door Henry Drost gebundeld in een schitterend uitgevoerd boek met veel historisch en nieuw beeldmateriaal. Aandacht voor de vrijwilligers en bestuursleden die de restauratie hebben aangepakt, waardoor het prachtige ms. Holland niet op de schroothoop is beland en gelukkig een tweede leven heeft gekregen als varend maritiem erfgoed.

Aan dit tweede leven van de Holland, de immer voortdurende restauratie, de buitenlandse reizen, de kortere reisjes naar Vlieland en Terschelling, de donateurs- en meesleperdagen en Guusjen op Terschelling wordt uitgebracht aandacht besteed.

Net als de Holland zelf, een stoer boek dat bij geen enkele liefhebber in de boekenkast mag ontbreken. Maar liefst 382 pagina’s Holland-historie in een rijk geïllustreerd werk van onze scheepsfotograaf Henry Drost. 

 • Prijs: € 42,50 per boek, exclusief verzendkosten.
 • Te bestellen via: info@zeesleepbootholland.nl

 

Toppers in de Holland winkel: bouwmodellen, petten, mutsen en sjaals

In Corona-tijden is menig Holland-model gebouwd. Gelukkig beschikken we weer over nieuwe voorraad bouwmodellen van Jaap Woort.

 • Prijs: € 99,00 (basismodel) en € 125,00 (luxe versie met houten dek), exclusief verzendkosten
 • Te bestellen via: info@zeesleepbootholland.nl

Een nieuw vaarseizoen: tijd voor een frisse Holland pet, fleece muts of fleece sjaal voorzien van ‘Zeesleepboot Holland’.

 • Prijs: € 12,50 per exemplaar, exclusief verzendkosten.

Nieuw in de Holland-winkel: een zwarte gebreide ribbeltjes sjaal met dubbellabel ‘Zeesleepboot Holland-PESK’.

 • Prijs: € 15,00 per (gebreid) exemplaar, exclusief verzendkosten.

Hartelijk dank: met aankopen uit de Holland-winkel ondersteunt u het behoud/onderhoud van de zeesleepboot Holland. Onze dank daarvoor. 

 

Jubileum: 100 jaar passagiersdiensten Rederij Doeksen

Rederij Doeksen viert dit jaar het feit dat het 100 jaar geleden is, dat het bedrijf de passagiersdienst ging uitvoeren. In 1923 nam Rederij Doeksen de Terschellinger Stoomboot Maatschappij over, met de schepen Vlieland, Prinses Juliana en de veelbesproken raderboot Minister Kraus.

Jubileumboek ‘De Terschellinger Boot’

Auteur Henry Drost heeft het jubileumboek ‘De Terschellinger Boot’ samengesteld, dat In het – met veel historische en nieuwe foto’s en (ontwerp) tekeningen – geïllustreerde boek is beeldmateriaal opgenomen van alle Doeksen-veerboten die op diverse trajecten hebben gevaren. Speciale aandacht is er voor de nieuwbouw van de laatste aanwinsten uit de vloot, het MS Willem Barentsz en MS Willem de Vlaming. Het boekt telt maar liefst 260 pagina’s en geeft een indrukwekkend overzicht van de veerdienst, over een van de langste en mooiste zeeroutes van Nederland: Unesco Werelderfgoed Waddenzee. Het boek wordt gepresenteerd tijdens de opening van een speciale tentoonstelling.

Te zijner tijd (april 2023) te koop bij de boekhandels in Harlingen.

Tentoonstelling ‘100 jaar passagieren met Doeksen’

In het Centrum voor Harlinger Cultuur en Historie – bekend als Museum Het Hannemahuis – is in samenwerking met Rederij Doeksen vanaf donderdag 6 april 2023 een tentoonstelling te zien van Henry Drost met beeldmateriaal over de veerdienst naar Vlieland en Terschelling. Museum Het Hannemahuis is te vinden op Voorstraat 56 in Harlingen, www.hannemahuis.nl


terug naar overzicht